Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, prezent la lansarea primului Ghid terapeutic pentru astmul bronsic, a evidentiat importanta acestor ghiduri clinice pentru cresterea calitatii ingrijirilor, dar si pentru realizarea unui consens intre specialisti.
Eugen Nicolaescu a subliniat ca aceste ghiduri constituie instrumente de protectie atat pentru medic, cat si pentru pacient in cazuri de malpraxis. Ministrul a respins utilizarea unor sintagme precum „spitalul dauneaza grav sanatatii”, spunand ca nimeni nu-si poate permite sa-si bata joc de sistemul de sanatate.

Din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii, aceste ghiduri contribuie la cresterea calitatii actului medical, concomitent cu reducerea costurilor, a spus ministrul. El a adaugat ca actuala conducere a Colegiului Medicilor din Romania, cu care s-a intalnit recent, este deschisa acestui subiect si va colabora cu comisiile de specialitate ale ministerului si societatile stiintifice pentru realizarea cat mai multor ghiduri.

Eugen Nicolaescu a facut apel si la celelalte specialitati medicale sa contribuie la elaborarea acestor ghiduri, dar si a protocoalelor. El a mentionat ca se va face un audit pentru aplicarea ghidurilor, al caror rezultat va fi analizat in viitor.

„Prezenta unui asemenea ghid pe piata romaneasca era de mult o necesitate”, a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie (SRP). El a adaugat ca dincolo de tehnologie, de conditiile din spital, de finantari, informatia ramane una dintre cele mai importante surse in medicina. ”Ne asumam acest deziderat si venim in intampinarea medicilor romani cu un document cheie care speram ca va consacra noi coordonate problemei astmului bronsic”, a spus prof. dr. Mihaltan.

Astmul afecteaza in toata lumea aproximativ 300 de milioane de persoane, iar prevalenta globala este de 1% – 18%, cu o crestere moderata in anumite tari. Potrivit estimarilor OMS, anual, astmul este responsabil de producerea a circa 250.000 de decese in toata lumea.

In Romania, nu exista studii epidemiologice de anvergura, insa din datele existente rezulta ca prevalenta la copii a crescut de la 5% la 7% in intervalul 1994 – 2001. In prezent, unul din 20 de copiii de varsta scolara poate suferi de astm. La adult, daca diagnosticul este pus pe baza testelor de provocare bronsica, frecventa este de 7,48%, ajungand pana la 10,43 % atunci cand se iau in consideratie combinatiile sugestive de simptome.

Prof. dr. Mihaltan a spus ca sunt aproximativ un milion de astmatici in Romania, dar boala este mult subdiagnosticata. „Marele beneficiu pe care acest instrument in va aduce pietei din Romania va fi acela al unui numitor comun, ghidul constituindu-se intr-un util facilitator al dialogului pacient-medic si, in acelasi timp, intr-o platforma comuna in comunicarea intre medici”, a apreciat presedintele SRP. El a subliniat ca acesta va permite o mai buna monitorizare a acestei afectiuni, un control mai eficient.