asistente2.jpgUn număr de 650 de femei fără ocupaţie din regiunile Centru şi Nord Est vor fi pregătite să devină infirmiere, îngrijitoare bătrâni /bolnavi la domiciliu şi baby-sitter, în cadrul proiectului „Investeşte în Cariera Ta”, lansat joi, la Braşov.

Proiectul, derulat de Asociaţia DONIT din Braşov, în parteneriat cu Agenţia Metropolitană Braşov, este finanţat prin POSDRU şi se va derula pe o perioadă de 18 luni.

Fiecare participant va fi evaluat la final teoretic şi practic şi va primi o diplomă de calificare sau atestat de competenţe profesionale, recunoscute la nivel naţional şi internaţional de Autoritatea Naţională pentru Calificări din subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale, dar şi de Ministerul Muncii. În plus, la final, fiecare femeie va primi o subvenţie de participare între 250 şi 1200 de lei, cursantele având asigurate cazarea, masa şi transportul pe perioada celor 18 luni.

Femeile vor face practică la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, cele opt creşe din municipiul reşedinţă de judeţ şi la două azile pentru îngrijirea bătrânilor.

„În prezent, în regiunile Centru şi Nord Est, peste 50% din posturile de infirmier sau îngrijitor bolnavi din domeniul sanitar şi de asistenţă socială sunt ocupate de muncitori necalificaţi. De asemenea, acum doi ani, în regiunile Centru şi Nord Est, cererea pentru meseriile de infirmier şi îngrijitor bătrâni /bolnavi era de peste două ori mai mare faţă de angajaţii existenţi. Acesta este motivul pentru care Asociaţia DONIT a început derularea acestui proiect” a declarat joi, la lansarea proiectului, Lorelai Sfarghiu, manager de proiect, preşedintele Asociaţiei DONIT.

La rândul lui, directorul general al Agenţiei Metropolitane Braşov, Dragoş David, a precizat că există o cerere foarte mare pe piaţa muncii pentru aceste meserii şi consideră că proiectul este de bun augur şi va avea succes.

” Şi pe piaţa externă a muncii există cerere pentru aceste meserii. Vom încerca să facem o serie de legături şi cu cei din exterior astfel ca, la finalul cursului, dacă vor exista persoane care doresc să lucreze în alte ţări, să le putem ajuta în găsirea unui loc de muncă” , a spus Dragoş David.
Asociaţia DONIT este un ONG acreditat ca furnizor de formare profesională şi este autorizată în organizarea de cursuri pentru calificarea în meseriile de infirmier, îngrijitor bolnavi/ bătrâni la domiciliu. În anul 2012, a finalizat un proiect derulat tot prin POSDRU, prin care a pregătit profesional peste 550 de cadre medicale în domeniul dentar.

Proiectul se adresează femeilor din judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Alba, Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. AGERPRES