Ziua internațională de luptă împotriva limfomului, marcată la 15 septembrie, este dedicată creșterii nivelului de informare cu privire la limfom, o formă de cancer cu o incidență în creștere. Inițiativa aparține Lymphoma Coalition, rețeaua globală non-profit a grupurilor de pacienți care suferă de limfom, din peste 40 de țări.

Ziua internațională de luptă împotriva limfomului a fost inițiată în 2004, cu scopul conștientizării asupra ambelor tipuri de limfom, Hodgkin și non-Hodgkin, în aspecte precum recunoașterea simptomelor, diagnosticul timpuriu și tratamentul. Potrivit unui raport publicat pe siteul www.lymphomacoalition.org, 73% din pacienții care suferă de această boală nu au știut ce este limfomul până în momentul în care au fost diagnosticați.

”Limfomul este un cancer care nu poate fi ignorat” reprezintă tema anului 2015 enunțată de Lymphoma Coalition. Organizația îndeamnă populația să ”ia o poziție pentru a transmite lumii că limfomul este un cancer care nu poate fi ignorat”, evidențiind că ”62% dintre pacienți primesc un diagnostic greșit”, conform raportului Global Pacient Survey 2014.

Organizația definește limfomul ca ”formă de cancer a sistemului limfatic, ce se poate dezvolta în ganglionii limfatici, splină, măduva spinării, sânge sau alte organe”. Conform Lymphoma Coalition, semnele și simptomele comune includ: umflături dureroase ale ganglionilor limfatici, oscilații de temperatură, episoade recurente de febră și transpirație în exces în timpul nopții, pierdere în greutate, lipsa poftei de mâncare, oboseală persistentă și lipsa energiei, dispnee și tuse, mâncărime persistentă pe tot corpul fără o cauză aparentă sau o erupție, stare de extenuare generală, amigdale mărite, durere de cap.

Raportul Global Pacient Survey 2014 a evidențiat că, adesea, pacienții așteaptă prea mult de la primele simptome pentru a consulta medicul: 58% până la șase luni, 18% 6-12 luni, 8% 1-2 ani.

În România, Asociația Bolnavilor cu Limfom a fost înființată în 2008 cu sprijinul Societății Române de Hematologie și al unor pacienți care au suferit de limfom. Prin intermediul Asociației, pacienții au posibilitatea să intre în legatură unii cu alții, să-și împărtășească experiențele care să îi ajute să trăiască o viață cât se poate de normală și să cunoască drepturile pacientului. În fiecare an, Asociația organizează întâlniri ale pacienților cu limfom cu ocazia zilei de 15 septembrie. În plus, siteul www.viataculimfom.ro a fost special conceput pentru a veni în sprijinul oamenilor care au suferit sau suferă de limfom non-Hodgkin și este dedicat atât celor care au fost diagnosticați, cât și prietenilor și aparținătorilor pacienților cu limfom non-Hodgkin. AGERPRES

https://www.youtube.com/watch?v=L5EgmtwvK68